Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2010 23:35 - Шантави експерименти
Автор: dqd2 Категория: Политика   
Прочетен: 2772 Коментари: 0 Гласове:
1



Дистанционно управляван бик

   Един ден изследователят от Йеил, Хосе Делгадо, стоял под жаркото слънце насред арена за борба с бикове в Кордова, Испания. До него имало огромен, ядосан бик. Животното започнало да набира скорост срещу Делгадо, който изглеждал беззащитен. Точно когато бикът бил на крачка разстояние, Делгадо натиснал бутон, който държал в ръката си и изпратил сигнал към имплантиран чип в мозъка на бика. Внезапно животното спряло на място. Изпъхтяло няколко пъти и си тръгнало съвсем спокйно.

Това било експериментална демонстрация за възможностите на неговия „стимосийвър” да манипулира поведението. Това бил компютърен чип, управляван от дистанционно, който можел да бъде използван за електрическо стимулиране на различни части от мозъка на животно. Подобна стимулация можела да предизвика най-различни ефекти, включително неволни движения на крайниците, прилив на емоции като любов или ярост, или пък потискане на апетита. Както показал Делгадо, чипът дори можел да спре разярен бик.

Експериментът звучи толкова научно фантастично, че е трудно човек да повярва, че е от далечната 1963г. През 70-те и 80-те години, проучвания на електрическата стимулация на мозъка почти нямало, тъй като се смятало, че това е опит да се контролират мислите на хората. През последните години обаче се забелязва подновяване на проучванията и учените създават дистанционно управлявани плъхове, пингвини и акули.

Трансплантация на маймунска глава

   Когато Владимир Демиков представил двуглавите си кучета през 1954г. това довело до странна хирургична надпревара между двете суперсили. За да докажат, че техните хирурзи са най-добрите, американското правителство започнало да финансира Робърт Уайт, който започнал серия от експериментални операции, провеждани в изследователския му център в Кливланд, Охайо. Резултатът бил първата успешна трансплантация на маймунска глава.

На 14 Март 1970г. на Уайт и помощниците им отнело часове за внимателното провеждане на операция, при която трябвало да трансплантират глава от една маймуна върху тялото на друга. Когато маймуната се събудила и разбрала, че са сменили тялото й, тя проследила с очи Уайт и му се озъбила. Маймуната оцеляла само ден и половина преди да почине от усложнения след операцията.

Уайт мислел, че е нещо като герой, но хората били ужасени от това, което е направил. Въпреки всичко Уайт стартирал кампания за събиране на средства за трансплантация на човешка глава. Дори говорил с Крейг Жетовиц, който бил почти изцяло парализиран и се съгласил да бъде първият, подложил се на процедурата. Обществото все още е далеч от приемането на идеята за трансплантация на човешка глава, но с хора като Уайт това може и да стане реалност един ден.



Прочетете повече на: http://iskamdaznam.com/web/2140#ixzz19A5Mt03c




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dqd2
Категория: Политика
Прочетен: 271866
Постинги: 90
Коментари: 85
Гласове: 142
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930