Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2011 13:35 - Изходът?
Автор: dqd2 Категория: Политика   
Прочетен: 3552 Коментари: 0 Гласове:
0



 Изходът е населението да започне да разполага с повече пари, за да може да харчи. Това, разбира се, ще благоприятства инфлацията. Но ще благоприятства и бизнеса, защото той ще започне да произвежда стоки и услуги, за които хората да си харчат парите. А същите тези хора ще започнат да работят в това производство. Но засега това няма как да стане, защото кредитирането в България е затегнато - за закупуването на един апартамент се искат и реални (ипотека на същия) и лични (поръчители) обезпечения едновременно. Банките имат пари, но ги стискат. Затова държавата трябва да започне да печата пари и да ги отпуска на населението на ниски лихви. Това може да стане чрез ДСК или даже да се създадат други държавни банки, за да се ускори процеса. Формата, под която населението ще получава парите (кредити за бедни, помощи и др.) няма значение. Веднъж получат ли ги, хората ще започнат да харчат, бизнеса да произвежда, да нзема работна ръка и безработицата да намалява. Отделно от това държавата трябва да започне да отпуска и на фирмите нисколихвени заеми, за да си стъпят на краката по-лесно и бързо, да започнат да ареализират печалба, която да влагат в производство, заплати, да пащат данъци и т.н. Тогава обаче ще сме изправени пред опасността от увеличаване на вноса и все така нисък износ - хората ще започнат да си купуват вносни стоки, които местниет фирми няма да има как да конкурират. Изхода е да се направи така, че чуждите фирми да имат по-голяма сметка да произвеждат в България, наемайки българи и плащайки данъци тук, отколкото да внасят. Това може да се постигне чрез въвеждане на високи мита за най-внасяните чуждестранни стоки. А чуждите фирми няма просто да подминат пазара, защото ще знаят, че тук хората имат пари, които да харчат. 
За първата от мерките (печатането на пари, независима парична политика) ни пречи Валутния борд. За втората (митата) ни пречи членството в Европейския съюз. 
За пример - политиката на печатане на пари беше успешна в Аржентина, която отхвърли мерките на Международния валутен фонд за строги икономиии. Политиката на защитни мита беше успешно приложена и действа в Китай. 
Нещата няма да се оправят с икономии. 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dqd2
Категория: Политика
Прочетен: 270959
Постинги: 90
Коментари: 85
Гласове: 142
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031