Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2011 12:14 - Назначаването на съдия - чрез ибор от населението или чрез конкурс?!
Автор: dqd2 Категория: Политика   
Прочетен: 1872 Коментари: 0 Гласове:
0



Ще опиша двете основни системи, пък вие преценете кое е по-добре.
Нашата система е съдиите и изобщо магистратите да се назначават чрез конкурс - набляга се на избора на професионалисти, като за контрол в/у справедливостта на наказанията се разчита на триинстанционната система за обжалване (която е блокирана по много причини, но това е друга тема). Англо-американската система - магистратските длъжности са изборни, като магистратите се избират от населението - ако населението е недоволно от съдебните решения и практиката на даден съдия, той няма да бъде преизбран. Затова съдията внимава как правораздава - прави го така, че да се хареса на хората, чрез което се контролира справедливостта на решенията му.
Основната разлика е в следното. В нашето право действа принципа, че незнанието на правото никого не извинява. Или, аз не мога да изляза, да заколя 10 души и после да се отърва дако докажа, че не съм знаел, че убийството е престъпление. Но в САЩ в конкретния случай съдията по делото може възоснова на доказателствата да реши, че аз наистина не съм знаел,ч е стореното от мен е престъпление и да ме оневини. Ако това се въвеед в България, ще настане анархия и много по-разюздана корупция. Но защо в САЩ не е така? Какво пречи на съдията да пуска престъпниците? Първо, той знае, че ако освободи някой престъпник на това основание и обществото не е много убедено в невинността му, той няма да е съдия, защото обществото няма да го преизбере. Затова внимава. накратко - там присъдите по знакови дела в много по-голяма степен са зависими от обществените нагласи. Минусът е, че обществото може да е убедено във виновността на невинен - тогава съдията ще има интерес да го осъди, защото ще натрупа дивиденти пред хората. Тук това е недопустимо. Второ, в САЩ обществения контрол е много по-широко застъпен чрез участието на много по-голям брой съдебни заседатели по наказателните дела - 12, които имат не просто равен на съдийския глас в съд.състав, а определят "виновен" или "невинен" на базата на доказателствата и пледоариите на страните. Тук това се определя от съдията.
Както виждаме, разширяването на възможността за субективна съдииска преценка по всяко конкретно дело ще е пагубно за българската система. Но въвеждането на изборнсот от населението при назначаване на магистратите може би ще даде добри резултати?



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dqd2
Категория: Политика
Прочетен: 270963
Постинги: 90
Коментари: 85
Гласове: 142
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031