Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 14:23 - промяната в мисленето
Автор: dqd2 Категория: Политика   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0



Наскоро четох една книга - "Голата пионерка" - не става дума за порно. Историята на руско момиче, което спи с войници през втората световна, но акцентът не е върху секса. Един вид се жертва, защото те така или иначе мрат като мухи. Но ми направи впечатление политиката на Руското командване. Действията му са целели да наплашат до такава степен самите руснаци, че немският враг и борбата до смърт с него да им се видят за предпочитане пред трудовите лагери или разстрела. Не е тайна, че върналите се от нападение или попадналите в плен руски войници са били разстрелвани от своите като предатели и страхливци. Така когато човек знае, че ако се върне или се уплаши ще бъде разстрелян той ще се бие до смърт. Защото тогава има шанс да се оцелее, може да се победи противника, а ако не - ще е героична смърт. Това не е саможертва, това е принуда и липса на избор. А дали ако обикновените руснаци можеха да избират и не бяха заплашени от разстрел пак щяха да се сражават така, както са се сражавали? Едва ли. Руското командване е осъзнавало, че само така Германците могат да бъдат отблъснати. От тази гледна точна политиката им, макар и крайно жестока може би е била правилна. Нека си представим обратното. Ако в СССР по това време не управляваше Сталин, нямаше силен лидер, който да държи управлението със здрава ръка? Русия щеше да е нещо като това, което беше "90-тте години на ХХ век. И вероятно щеше да бъде превзета. И до днес в България който се отклони от военна служба по време на война наказанието е 5-20 години затвор или доживотен затвор без замяна. Спорно е дали е по-добре да гниеш в затвора десетки години или да те застрелят преди да си разбрал какво става още на бойното поле ако избягаш.
Забелязал съм, че преди около 50 до 100 години хората са били по-склонни да дадат живота си за някаква кауза, идея, държава, свобода и пр. Това се вижда ясно от многото войни, революции, политически сътресения по онова време. Днес много по-малко хора са склонни на това. Може би няма идея, на която човек си струва да си посвети живота?! Не. Просто мисленето на хората се е променило, егоизма е взел връх, личното щастие е станало по-важно за всеки един човек от това на общността.
Говорил съм с по-възрасни хора, които в периода "89 и след това са били на 20-25 години. Забелязах, че по време накомунизма недоволните от системата хора са се борели срещу нея, с цел да я променят или съборят. Сега също има много от съществуващата система хора. Но никой не се бори да промени нещо. Човек, макар и да не подкрепя демокрацията или капитализмът не се бори да ги премахне както са го правели през комунизма, а се бори да преуспее, да изгади кариера. Може би тогава комунизмът е имал алтернатива - западният модел. А сега идва момент, в който все повече хора смятат, че и този модел е вече изживян и обществото трябва да мине на следващ етап в развитието си с коренна промяна в обществената организация. Но просто няма алтернатива. Често се цитира Чърчил: "Демокрацията е лошо нещо, но по-добро не е измислено...". Отнася се и за капитализма. Но това е било вярно само за историческият контекст, по повод на който е била използвана тази крилата фраза. Не е задължително това да остане вярно завинаги. Все някога ще се появи нещо ново. Любопитен съм, какъв ли ще е животът след капитализма - http://lifeaftercapitalism.info/ ?


Тагове:   мисленето,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dqd2
Категория: Политика
Прочетен: 270966
Постинги: 90
Коментари: 85
Гласове: 142
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031